[...] po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a za mało protein, a to doprowadzi do zwiększenia udziału tłuszczów podskórnych i wisceralnych. Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera kształtu ludzika Michelin. Masa [...]
[...] na szczeblu krajowym. Określił, że zwykle zjada dziennie: 250 g białka, 680 g węglowodanów, 100-110 g tłuszczów. Każdy posiłek zawodnika zawiera dużą dawkę wysokiej jakości protein i porcję warzyw. Keith dostarcza dużo węglowodanów, aby utrzymać wysoką intensywność treningu. Białko: podaż wynosi od 2.2 do 2.9 g na kg masy ciała. Tłuszcze: od 0.5 [...]
[...] przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” To nie tylko typowe napoje postrzegane, jako niezdrowe (Coca-Cola, Pepsi, Fanta, [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] białek mięśniowych, czyli miało wpływ anaboliczny. Jednak dla uzyskania maksymalnej odpowiedzi konieczne jest spożycie aminokwasów. Podsumowanie Zarówno węglowodany, jak i proteiny, są ważne dla syntezy białek mięśniowych, równowagi hormonalnej, odbudowy i regeneracji mięśni. Prawdopodobnie dla syntezy białek mięśniowych ważny jest dowóz [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] podskórnego przy zadanej intensywności. Aż 45% energii zapewniają węglowodany (glikogen mięśniowy oraz glukoza we krwi), a 24% tłuszczy wewnątrzmięśniowych (IMTG) i lipoproteiny osocza (np. trójglicerydy transportowane w osoczu krwi jako VLDL-TG). Dodatkowo patrząc na bilans energii i utlenianie tłuszczu w ciągu 24 h wpływ treningu [...]
[...] https://www.investopedia.com/articles/investing/060314/how-merck-found-its-way-millions-medicine-cabinets.asp https://www.macrotrends.net/stocks/charts/MRK/merck/net-worth Mettler S1, Mitchell N, Tipton KD. “Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19927027
[...] potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest najlepsza pora na proteiny? Co jest ważniejsze: białko czy węglowodany? A czy można stworzyć nadwyżkę energetyczną proteinami? Wbrew temu, co mówił kiedyś np. jeden z najlepiej rozpoznawalnych [...]
[...] sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z [...]
[...] od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala odchudzania”. Podsumowanie Jeśli chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego trenującego mężczyzny, jednak niektórzy współcześni panowie podążają raczej za modą na wychudzone nogi oraz słabe ciała. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku pojawiły się kroje dżinsów dopasowane tylko do wychudzonych ud, przypominających nogi kobiet (tzw. rurki). Podsumowanie W drodze do idealnej sylwetki [...]
[...] mogą mieć posiłki o różnym rozkładzie makroskładników: grupa A – białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same węglowodany (np. dżem jabłkowy), grupa D – prawie same tłuszcze. Kolejny przykład: wszystko wygląda [...]
[...] które żołnierz otrzymuje na każdy dzień działań i werdykt był druzgocący (ponad 500 g węglowodanów w większości pochodzących z utrwalonego chleba ważącego 700 g, 63 g protein, 70 g tłuszczów, w większości niezdrowych, pochodzących z konserw). Żołnierzowi proponuje się ~2900 kcal dziennie i następujące produkty: Sałatka z tuńczyka- [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
[...] mięśniowego miał wpływ na hipertrofię! W badaniach Camera DM i wsp. zbadano wpływ poziomu glikogenu mięśniowego oraz posiłku potreningowego na anabolizm i szybkość syntezy protein mięśniowych po treningu oporowym. Szesnastu młodych, zdrowych mężczyzn dobrano względem wieku, masy ciała, szczytowego pochłaniania tlenu oraz siły i przydzielono do [...]
Istnieją dziesiątki rodzajów ćwiczeń, które mają różny wpływ na nasze zdrowie, przyrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej. Niestety nie wszystkie z nich mają taką samą skuteczność. Podobnie ta kwestia wygląda zarówno w wysiłkach tlenowych (np. umiarkowane bieganie, pływanie, jazda na rowerze), jak i beztlenowych (sprinty, trening siłowy, walka [...]
[...] o 5%. Wnioski: Kobiety nie reagowały dobrze na 4-dniowe zwiększenie podaży węglowodanów w diecie. Najprawdopodobniej panie zużywają więcej tłuszczów, a mniej węglowodanów i protein podczas submaksymalnych ćwiczeń wytrzymałościowych i dlatego „ładowanie” węglowodanami nie okazało się tu skuteczne. Poza tym kluczowe znaczenie dla utylizacji [...]
Kulturyści i inni sportowcy bardzo często sięgają po alkohol. Niestety, to bardzo zły pomysł. W maksymalnym skrócie przytoczę główne fakty i mity dotyczące alkoholu. Alkohol kontra marihuana Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 mln ludzi (3,8% populacji). Jednakże mimo wytężonej pracy, nie [...]